Item gefilterd op datum: september 2020

De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is samengekomen om zich te buigen over het werk van Celeval, aan wie gevraagd was een langetermijnvisie uit te werken voor risicobeheer.

In deze langetermijnvisie staan de zes gouden regels centraal:

 • Het respecteren van de hygiëneregels;
 • Activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht uitoefenen;
 • Aandacht hebben voor kwetsbare personen;
 • Afstand houden (1,5m);
 • Nauwe contacten beperken;
 • De regels inzake bijeenkomsten respecteren.

Gepubliceerd in Nieuws
woensdag, 09 september 2020 11:10

Bijsturing mondmaskerplicht in Vilvoorde

Testen, quarantaine en hygiënemaatregelen belangrijker dan ooit.

 De Vilvoordse crisiscel nam op 28 juli maatregelen met betrekking tot het dragen van mondmaskers op het Vilvoords grondgebied. Inmiddels kwamen reeds heel wat Vilvoordenaren terug uit het buitenland en openden de scholen op 1 september opnieuw de deuren. Het is duidelijk dat we nog een hele tijd met corona zullen moeten leren leven en dat ook tijdens de komende weken en maanden het dragen van een mondmasker een belangrijke rol zal spelen in de strijd tegen het coronavirus. Om dit op lange termijn vol te houden is het dan ook aangewezen om het mondmasker enkel te verplichten waar het nodig is. 

Met het oog daarop werden de maatregelen in Vilvoorde opnieuw geëvalueerd.

 • Het dragen van een mondmasker is voor alle +12 jarigen vanaf donderdag 10 september verplicht op volgende plaatsen:
  • Leuvensestraat (tussen Vijfhoek en Grote Markt),
  • Grote Markt en zijstraten,
  • Guldenschaapstraat,
  • Nowélei (Jean-Baptiste),
  • Portaelsplein.
 • Daarnaast is het dragen van een mondmasker voor +12 jarigen verplicht in de omgeving van onze scholen bij de start en het einde van de schooldag. Ook bij het bezoeken van onze wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt op de Rooseveltlaan (Franklin) is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Op alle andere plaatsen in Vilvoorde dien je steeds een mondmasker op zak te hebben en zet je dit op wanneer de afstandsregel van 1,5m niet kan gewaarborgd worden.
 • We herinneren er ook nog aan dat een mondmasker verplicht is bij het wachten voor openbaar vervoer (bushaltes, treinperron) en bij het nemen van het openbaar vervoer.

 

Gepubliceerd in Nieuws

Naast het stabiliseren van de gezondheidssituatie waren de maatregelen van de afgelopen weken gericht op het vrijwaren van het begin van het nieuwe schooljaar - dat wil zeggen om ervoor te zorgen dat de circulatie van het virus voldoende onder controle is om alle kinderen in staat te stellen terug te keren naar school.

Alle leerlingen kunnen weer naar school gaan, over alle onderwijsniveaus heen, op basis van de "code geel" die door de gemeenschappen is bepaald. Ter herinnering: de code geel verwijst naar een situatie waarin het virus nog steeds actief is, maar wel onder controle is. Dit systeem maakt een normale schoolweek van 5 dagen mogelijk, mits bepaalde gezondheidsmaatregelen in acht worden genomen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers voor leerlingen ouder dan 12 jaar en voor leerkrachten, en het opschorten van bepaalde buitenschoolse activiteiten in het secundair onderwijs.

Naast dit gemeenschappelijke systeem zullen de ministers van Onderwijs in gemeenten waar besmettingspieken worden waargenomen, overstappen op kleurcode oranje. Deze kleurcode impliceert aanpassingen, zoals een verminderd aantal schooldagen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Ouders, kinderen en leerkrachten zullen door de scholen op de hoogte worden gebracht.

Op het niveau van het hoger onderwijs vindt, aangezien het schooljaar daar later begint, nog steeds overleg plaats om de regels die op de studentencampussen zullen gelden te harmoniseren.

Lees hier het volledige bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès na, alsook de maatregelen die van kracht zijn op 1 september.

Wat zijn de huidige nationale maatregelen in België.

Wat zijn de huidige lokale maatregelen in Vilvoorde

Wat zijn de huidige lokale maatregelen in Machelen

Gepubliceerd in Nieuws