woensdag, 05 mei 2021 08:29

Drie sluikstorters op heterdaad betrapt.

In het kader van het project “Proper Vilvoorde” werken de stad Vilvoorde, de politie VIMA en de intercommunale Incovo al een tijdje samen om sluikstort en zwerfvuil aan te pakken. Naast preventie en sensibilisering, wordt ook ingezet op handhaving door middel van camera’s op de sluikstortgevoelige plekken. De afgelopen weken werden dankzij deze samenwerking maar liefst drie sluikstorters op heterdaad betrapt. 

Het is niet altijd eenvoudig om een sluikstorter op heterdaad te betrappen, maar met de inzet van verplaatsbare camera’s trachten de verschillende partners de pakkans te verhogen. In de loop van de maand april werd de camera opgesteld ter hoogte van een bushalte op de Schaarbeeklei te Vilvoorde. Een plek waar regelmatig zakken afval aangetroffen werden naast de vuilbak voor zwerfvuil. Maar liefst drie verdachten werden meermaals gefilmd.  

Begin april werd een koppel uit de buurt – een man van 26 jaar en een vrouw van 31 jaar – betrapt op herhaaldelijk sluikstorten op de locatie. Quasi dagelijks deponeerden zij hun afval naast de bushalte waar ze de bus namen. Aan de hand van het beeldmateriaal en onderzoek van de politie konden de twee verdachten geïdentificeerd worden. Zij werden acht keer betrapt op beeld en zullen per feit een G.A.S-boete van €80,00 krijgen, aangevuld met een opruimingskost van ongeveer €150,00 per feit. Het totale prijskaartje kan daarmee oplopen tot meer dan €1800,00.

Een derde verdachte werd vorige week op heterdaad betrapt op dezelfde locatie. Tot zeven keer toe werd gefilmd hoe een 35-jarige man op de fiets dagelijks een volle zak afval kwam neerleggen aan dezelfde bushalte. De politie besliste om de locatie in de gaten te houden en slaagde erin de man op heterdaad te betrappen. Ook het parket Halle-Vilvoorde droeg bij in de samenwerking. De verdachte bleek immers illegaal in het land en kon daardoor niet via de standaard G.A.S procedure beboet worden. Het parket besliste dan ook om de verdachte van zijn vrijheid te beroven zodat hij via de snelrechtprocedure kon worden gedagvaard. Hij zal zich op 24 juni 2021 voor de correctionele rechtbank te Brussel moeten verantwoorden.

In februari van dit jaar werden overigens reeds zware geldboetes tot €16.000 uitgesproken te laste van vier hardnekkige Roemeense sluikstorters, voor het herhaaldelijk achter laten van tientallen vuilniszakken met huishoudelijk afval in de Grensstraat te Vilvoorde.

Het is een goede zaak dat de strijd tegen sluikstorten inmiddels geëvolueerd is tot een integrale aanpak waarbij ook de politie en gerechtelijke diensten hierin hun verantwoordelijkheid  nemen. Een propere omgeving is niet enkel een goede zaak voor het milieu maar creëert ook een groter veiligheidsgevoel. Het is vandaar ook meer dan terecht dat VIMA zijn volledige samenwerking verleent aan de acties van Proper Vilvoorde. Dat we niet op onze lauweren mogen rusten is duidelijk, maar laat ons hopen dat dergelijke zware straffen anderen ervan weerhoudt om in het geniep vuilnis in bermen of grachten te kieperen. Men moet goed weten dat de pakkansen inmiddels fors verhoogd zijn en de straffen alles behalve mals.”, reageert burgemeester Hans Bonte.