dinsdag, 12 september 2017 08:37

Incovo ontdekt fraude met valse afvalzakken

De lokale politie is een zoektocht gestart naar verdachten van vermoedelijke fraude met grote, bruine afvalzakken van de intercommunale Incovo. Het is de intercommunale die het gebruik van de valse afvalzakken tijdens een routinecontrole ontdekte en aan de alarmbel trok. Incovo afvalzakken zijn beveiligd tegen namaak waardoor valse exemplaren bij dergelijke controles snel opgespoord worden.

De valse huisvuilzakken zijn al enkele maanden in omloop, maar in het belang van het onderzoek werd dit nog niet bekend gemaakt. De valse afvalzakken werden – voor zover bekend – tegen dezelfde prijs verkocht als echte zakken. Waar bij de gewone Incovo-zak de opbrengst van de afvalzak grotendeels dient om de kost van de afvalverwerking te dekken, ging deze bij de valse zakken volledig naar de verkoper. Door de snelle actie van Incovo en de politiezone kon de financiële schade voor de intercommunale beperkt blijven.

Het heeft er alle schijn van dat vele burgers deze zakken ter goeder trouw aanschaften. De namaakzakken zijn herkenbaar aan de productiecode naast het Incovo-logo aan de voorzijde van de afvalzak. Voor alle valse afvalzakken is deze “13/04/15-J” .

Incovo en de politie roepen burgers op om na te gaan of ze zelf in het bezit zijn van zakken met de betrokken productiecode. De valse afvalzakken mogen uiteraard niet verder worden gebruikt. Incovo vraagt daarom dat alle zakken met deze code worden ingeruild.

Wie zakken met de productiecode “13/04/15-J” bezit, mag die binnenleveren bij Incovo in Vilvoorde of op één van de Incovo recyclageparken voor terugbetaling, mits vergezeld van een ondertekende verklaring met vermelding van de plaats waar deze werden aangekocht. Deze verklaringen kunnen helpen bij het traceren van de verdeelpunten en producenten van de zakken. Een typeverklaring kan worden afgedrukt vanop de website van Incovo.

Incovo zal ook in de komende jaren actief routinecontroles tegen namaak blijven uitvoeren. Aan inwoners wordt aangeraden om zeker geen afvalzakken te kopen buiten de officiële verkooppunten. De lijst hiervan vind je  op www.incovo.be/afvalzakken.
Inwoners met verdere vragen, kunnen terecht bij Incovo (02 255 94 70, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bij politiezone VIMA (02 253 33 33 , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)