donderdag, 27 oktober 2016 06:59

1-Dag-Niet - Samen sterk tegen woninginbraken!

Vrijdag is het opnieuw nationale actiedag tegen woninginbraken. Ook de politiezone Vilvoorde- Machelen ontsnapt niet aan de woninginbraken die dagelijks in België gepleegd worden. Daarom neemt de preventiecel van de politiezone opnieuw deel aan de nationale actiedag ‘1DagNiet’. Op deze manier wil de preventiecel de inwoners bewust maken van eenvoudige acties die ze zelf kunnen ondernemen om het risico op een woninginbraak te verkleinen.

 

“Het risico op een inbraak doen verlagen.” , dat is één van de opdrachten van de preventiecel van de politiezone Vilvoorde-Machelen. Het hele jaar door werken de twee diefstalpreventie-adviseurs intensief rond dit thema, maar in de aanloop naar 1DagNiet en op de actiedag zelf, wordt alles nog eens extra in de kijker gezet. Een overzicht van hun werkzaamheden rond de 1DagNiet campagne van 2016:

In de aanloop naar de nationale actiedag werden in samenwerking met de politiezones Zaventem en KASTZE broodzakken en affiches verspreid onder de handelaars. Met de slagzin “Inbrekers, zie je er één? Bel 101!” moeten de broodzakken inwoners aanzetten tot het melden van verdachte handelingen die wijzen op een mogelijke inbraak. Op de affiche staan tips over de verlichting van je woning tijdens de donkere maanden. Een verlichte woning geeft immers een bewoonde indruk en inbrekers geven nu eenmaal de voorkeur aan onbewoonde woningen. De affiches waren op de wekelijkse woensdagmarkt te Vilvoorde al te zien bij de infostand van de preventiecel.

Samen met de Vilvoordse bewonersgroep ‘Faubourg herleeft’ organiseerde de preventiecel een preventieve wijkwandeling op 20 oktober. Hoe kiest een dief een woning uit om in te breken? Deze vraag stond centraal tijdens de wandeling. De adviseurs van de preventiecel wezen op risico’s aan woningen die vanop de straat te zien zijn. Hoe het beter kan, werd ook gelijk besproken zoals geen ramen op kiepstand laten staan. Tien enthousiaste bewoners namen deel aan deze actie.

Op de nationale actiedag zelf, vrijdag 28 oktober, zullen de wijkpolitie en de preventiecel de handen in elkaar slaan om in de risicowijken en -straten straatscans uit te voeren. De diefstalpreventie-adviseurs noteren zichtbare risico’s en gebreken op een speciale flyer in de vorm van een voetafdruk en laten deze achter in de brievenbus. Hiermee wil de preventiecel de bewoners aanzetten zich te laten informeren tijdens een advies aan huis. Dan wordt de hele woning doorgelicht en geven de adviseurs beveiligingstips op maat.

’s Avonds voorziet de preventiecel een mobiele preventiestand op het Dorpsplein in Machelen. Tussen 18u30 en 20u30 kunnen bewoners er terecht met vragen over de beveiliging van hun woning en tips rond inbraakpreventie. Aan de hand van demo-materiaal tonen de adviseurs hoe je je woning beter kan beveiligen. Ook de leden van het recent opgestarte Buurtinformatienetwerk ‘BIN-Machelen’ werden uitgenodigd. Deze inwoners hebben zich al geëngageerd om samen met de preventiecel en de lokale politie de strijd tegen woninginbraken aan te gaan. Kortom, een bezoek aan de preventiestand is tevens de ideale gelegenheid om je buren beter te leren kennen… want als groep staat een buurt immers veel sterker tegen woninginbraken, dan iedere inwoner voor zich.

Voor meer informatie of een afspraak voor een beveiligingsadvies kan je terecht bij de Preventiecel van de lokale politie Vilvoorde-Machelen, Zennelaan 76, 1800 Vilvoorde, tel. 02/255.72.43, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.