woensdag, 25 oktober 2017 14:02

Ook de politiezone Vilvoorde-Machelen neemt deel aan de nationale actie 1-dag-niet

 

Van 23 tot 29 oktober 2017 loopt in België de nationale campagne tegen woninginbraken “1-dag-niet”, met als hoogtepunt de actiedag van 27 oktober 2017.

 Ook in de politiezone Vilvoorde-Machelen worden regelmatig inbraken gepleegd. Daarom kan de politiezone deze dag niet voorbij laten gaan zonder een extra inspanning te leveren.

 

In 2016 werden in de politiezone 245 woninginbraken geregistreerd. Dat zijn er 245 te veel, ook al is er een mooie daling van 37% ten opzichte van 2015. Een woninginbraak heeft immers een grote impact op het veiligheidsgevoel van de slachtoffers, het tast rechtstreeks het “thuis-gevoel” aan. Om deze reden blijft de politiezone zich dagelijks inzetten om inbraken in woningen tegen te gaan en werd  er meer dan € 610.000 geïnvesteerd in cameratoezicht en ANPR camera’s.

Preventie speelt ook een belangrijke rol en gaat hand in hand met burgerparticipatie. Net deze twee aspecten worden in de kijker gezet tijdens de actiedag 1-dag-niet in Vilvoorde en Machelen.

 

Acties rond preventie en burgerparticipatie.

 

Gedurende twee weken staat de mobiele lichtkrant van de politie opgesteld langsheen de verschillende toegangswegen van de politiezone. Deze roept op tot waakzaamheid en het melden van verdachte zaken op het nummer 101.

Er worden ook verschillende acties georganiseerd in samenwerking met de buurtinformatienetwerken (kortweg BIN). Een BIN is een samenwerkingsverband tussen inwoners en politie waarbij de politie aan de aangesloten leden van het netwerk vraagt om mee een oogje in het zeil te houden. Naar aanleiding van een melding van verdachte handelingen kan het zijn dat de politie via sms vraagt om mee uit te kijken naar verdachte personen. De BIN netwerken van de politiezone bestaan nu iets langer dan een jaar en tellen ondertussen al meer dan 400 aangesloten leden. Deze vorm van samenwerking werpt ook zijn vruchten af. Sinds de oprichting van het BIN-Koningslo in januari 2017 werden al achttien berichten verzonden naar de leden met de vraag om uit te kijken naar verdachte personen, in enkele gevallen kon de politie de verdachten ter plaatse aantreffen en onderwerpen aan een controle.

Op woensdagavond 25 oktober organiseert het BIN Koningslo samen met de diefstalpreventiecel van de politie een preventieve wijkwandeling. Een adviseur van de diefstalpreventiecel zal tijdens deze wandeling tips geven over zaken die het risico op een inbraak verhogen en over maatregelen die inbrekers ontmoedigen. Dit gebeurt aan de hand van praktische voorbeelden die de wandelaars tegen komen in het straatbeeld tijdens de wandeling.

Donderdagavond 26 oktober zal de wijkpolitie samen met de coördinatoren van het BIN Machelen actief op zoek gaan naar nieuwe leden voor het bestaande BIN-Machelen. Zij kiezen daarbij straten uit waar het BIN nog meer leden kan gebruiken.

Vrijdag 27 oktober zullen de hele dag straatscans plaatsvinden in de politiezone. Tijdens deze acties noteren adviseurs van de diefstalpreventiecel zichtbare risico’s en gebreken aan de woning op een speciale flyer in de vorm van een voetafdruk en laten deze achter in de brievenbus. Daarbij wordt aan de bewoner het aanbod gedaan om contact op te nemen met de diefstalpreventiecel voor een gratis beveiligingsadvies op maat.